Powrót na górę
Już jutro, tj. 25 maja minie tydzień odkąd postawiliśmy nasze stopy nabrytyjskiej wyspie. Wydawałoby się że już tyle ciekawych miejsc zobaczyliśmy, a tu okazuje się, że my w dalszym ciągu zwiedzamy i będziemy zwiedzać. No ale po kolei. Czwartek i piątek to dni, które oprócz pracy były wypełnione eksplorowaniem Londynu. Z ogromną ciekawością udaliśmy się w czwartek późnym popołudniem do dzielnicy chińskiej - China Town. Przywitała nas ogromna brama i piękne,
czerwone balony. Skorzystaliśmy również z okazji i zjedliśmy kolację w chińskiej restauracji. Nie muszę dodawać, że była to nasza pierwsza wizyta w tego typu miejscu. Z lekką obawą czekaliśmy na dania, które okazały się wyborne. Nauczyliśmy się jeść pałeczkami, chociaż na początku nie szło nam zbyt dobrze, to pod koniec posiłku nabraliśmy wprawy. Zamówionym daniom towarzyszyła wyborna jaśminowa herbata, którą kelner podał nam w ceramicznych, miniaturowych kubeczkach. W drodze powrotnej przeszliśmy obok teatru osobliwości " Ripley, believe it or not", gdzie zrobiliśmy sobie zdjęcia z zaskakującymi postaciami.
Sale piekarniczo - cukiernicze Zespołu Szkół Nr 21 im. Ks. Warcisława IV w Szczecinku gościły dziś uczestników I Konkursu Na Najlepszego Kuchmistrza Grodu Warcisława. W trzeciej części konkursu do przygotowania były desery. Wśród aromatu przyprawami i pieczonego ciasta uwijali się gimnazjaliści z sześciu zespołów. Jak w każdym etapie tak i teraz uczestnicy musieli przygotować deser z 9 znanych wcześniej surowców oraz tajemniczego składnika, którym okazały się papryczki chili.
Po krótkich konsultacjach udało się skorygować odpowiednio przepisy i przygotować potrawy. Zespoły dopingowali opiekunowie, a cenne porady udzielali nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Nr 2. Każdy z zespołów musiał przygotować 3 porcje potrawy, z których jedna podlegała ocenie jury a dwie były zaprezentowane w sali konferencyjnej Internatu. Jury po ocenie wszystkich potraw podsumowało cały turniej i ogłosiło wyniki.
„Nieuchronność omija, co chcemy ocalić
Wystarczy ciepłą iskrę pod sercem zapalić,
By wyrosły w nas i trwały ulotne wrażenia-
Drogowskazy pamięci
Najmilsze wspomnienia".
Renata Strug
Jeszcze nie zakwitły kasztany, a cała szkolna brać musiała rozstać się z kolegami z klas maturalnych. W tym roku pożegnaliśmy po raz pierwszy absolwentów IV klasy technikum usług fryzjerskich, a także IV THOT i IV TOUG-LOG. W czasie uroczystości pani dyrektor Maria Schulz wręczyła medal szkoły dla wzorowej uczennicy ze świadectwem z czerwonym paskiem i zarazem najlepszej absolwentki – Ewy Catewicz z klasy IV TU. Poza tym listy gratulacyjne dla rodziców wyróżniających się w nauce uczniów, a także nagrody książkowe, statuetki i pamiątki aktywnym w pracy na rzecz szkoły, jak również udzielającym się w konkursach, olimpiadach, promocji szkoły i w sporcie. W klasie IV TU za dobre wyniki nagrody otrzymały: E. Catewicz, P. Wajda, N. Nowicka, zaś za działalność na rzcz szkoły wychowawczyni doceniła:
Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo
program realizowany przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
„ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW ZESPOŁU SZKÓL NR 2 W SZCZECINKU
Za nami kolejne dwa dniu pobytu w stolicy Wielkiej Brytanii.Od wtorku zaczęła się praca w hotelach, hostelach, restauracjach i hotelowych kuchniach oraz przygotowywanie i wydawanie posiłków. Zakres obowiązków jest szeroki: od zmywania talerzy, posprzątanie sali restauracyjnej oraz pokoi hotelowych. Na szczęście wszyscy są zadowoleni z pracy, a i pracodawcy chwalą za bardzo dobrą znajomość angielskiego i za zawodowe umiejętności.
Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo
program realizowany przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
„ZAGRANICZNE PRAKTYKI UCZNIÓW ZESPOŁU SZKÓL NR 2 W SZCZECINKU"
Pierwszy dzień w Londynie zaczęliśmy od szkolenia w ADC College.
Dowiedzieliśmy się między innymi jak na co zwrócić uwagę w miejscu
pracy i jak poruszać się środkami transportu miejskiego czyli: metrem,
autobusami, nadziemna kolejką i pociągami. Wbrew pozorom to nie taka
łatwa sprawa, bo jak się okazuje, stolica Wielkiej Brytanii jest bardzo rozległa i potrzeba dużo czasu aby dojechać z przysłowiowego miejsca A do B.
Dzisiejszym głównym zadaniem było jednak dotarcie do miejsca pracy i powrót do ADC College. Uczniowie otrzymali karty uprawniające do jazdy komunikacja miejską jak również szczegółowe mapy i musieli jużradzić sobie sami. Z mniejszym lub większym powodzeniem wykonali to niełatwe zadanie.
Następnie pojechaliśmy na Baker Street 221B, czyli do muzeum słynnego detektywa, Sherlocka Holms'a. Zobaczyliśmy również jak dojść do Muzeum Figur Woskowych, które będziemy zwiedzać w najbliższą niedzielę.
Ponieważ czas płynie tak szybko wpadliśmy na moment do Regent's Park by
odpocząć chwilę i ustalić plany na jutrzejszy dzień. A jutro, no cóż, czeka na uczniów praca, ale bezpośrednio po niej spotykamy się w okolicy Big Ben'a i zwiedzamy, zwiedzamy, zwiedzamy.....
Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich!
Odwiedza nas 9 gości oraz 0 użytkowników.