Powrót na górę
W Zespole Szkół nr 6 w Szczecinie odbył się Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej. Przystąpili do niego uczniowie z kilku szkół województwa zachodniopomorskiego. Konkurs składał się z dwóch etapów. W I etapie uczestnicy rozwiązywali test pisemny złożony z 60 pytań obejmujących ogólną wiedzę zawodową, a w II etapie przygotowywali 7 porcji dowolnie wybranej przez siebie zakąski zimnej. W tym roku tematem przewodnim były potrawy świąteczne. Wszyscy uczestnicy wykazali się dużą pomysłowością w sporządzaniu wybranych potraw świątecznych oraz sporą wiedzą teoretyczną. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy IV TH - K Szymon Byczkiewicz.
Za sporządzoną przez siebie potrawę " łososiowy zawijaniec" oraz najwyższą ilość punktów w etapie pisemnym Szymon zajął II miejsce. W konkursie zwyciężył Paweł Kostecki z ZS nr 6 w Szczecinie sporządzający pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami w syropie sosnowym, a III miejsce zajął Milosz Jóźwiak z ZS nr 2 w Pyrzycach, który przygotował łososia wędzonego na ziemi orzechowej z sosem z wędzonego łososia.
Odwiedza nas 4 gości oraz 0 użytkowników.