Powrót na górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
POWODZENIA!

Zespół Szkół Nr 2

im. Ks. Warcisława IV w Szczecinku

IMG 20141204 100445Jak ciekawa i fascynująca może być kuchnia molekularna mogliśmy przekonać się podczas zajęć prowadzonych specjalnie dla naszych uczniów w Instytucie Żywności i Żywienia Człowieka Politechniki Koszalińskiej. Młodzież z klas II, III i IV TŻUG miała okazję zgłębić tajniki nowoczesnej kuchni opartej na połączeniu wiedzy z biotechnologii, chemii i żywienia. Własnoręcznie wykonaliśmy makaron z miodu, spaghetti z deserku Monte, kuleczki „kawioru" z mleka i soku Kubuś. Najsmaczniejsze jednak okazały się pianki zrobione z owoców kiwi i cytryny.

 


Dodatkowo mieliśmy okazję przyjrzeć się z bliska technice cięcia wykorzystującą wysokociśnieniowy strumień cieczy . Widzieliśmy jak za pomocą cienkiego strumienia wody można usunąć ogryzek z jabłka, pokroić marchewkę na karbowane kształty, a nawet wyciąć bardzo precyzyjne wzory np. różyczkę w serze żółtym.
Mamy nadzieję, że zdobyte umiejętności i podpatrzone przepisy na nietypowe dania uda nam się przenieść do naszych szkolnych pracowni.

Kuchnia Księcia Warcisława

150x200_kuchnia.jpg

BIP Zespołu Szkół Nr 2

logo_bip.gif

LipDub Zespołu Szkół Nr 2

Zjazd 50-lecie Szkoły

50-lecie

Kto odwiedza stronę

Odwiedza nas 5 gości oraz 0 użytkowników.

Copyright © 2025 Zespół Szkół Nr 2 im. Ks. Warcisława IV w Szczecinku Rights Reserved.