Powrót na górę
W dniu 14.04.2013 roku w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 2 w Szczecinku po raz drugi odbył się II Konkurs na Najlepszą Potrawę Wielkanocną.
Do konkursu przystąpiło 28 uczniów ze wszystkich klas gastronomicznych. Uczestnicy pracujący w grupach 2 – osobowych w ciągu 3 godzin musieli, sporządzić potrawę nawiązującą do Świąt Wielkanocnych, ale podaną w sposób nowoczesny.
Po 3 godzinnej walce na stół komisji, uczestnicy zaczęli przynosić potrawy, m.in. polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi pomidorami, filety z indyka, jajka faszerowane, piersi z kurczaka nadziewane białą kiełbasą, bułko-jaja, sos z białego barszczu, czy tradycyjny barszcz biały podany w chlebie.
Po ocenie przez jury i podliczeniu punktów wyłonili się zwycięscy konkursu:
I miejsce Paweł Żurkowski i Krzysztof Zgłobiś klasa I TŻ– Jajka faszerowane z roladami wiosennymi.
II miejsce Paulina Ofimcow i Magdalena Bihun klasa III TOUG – Pierś kurczaka nadziewana białą kiełbasą na musie z dyni piżmowej.
III miejsce Szymon Byczkiewicz i Adam Niewielski klasa III TH-K – Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi pomidorami.
IV miejsce Małgorzata Koń i Garbaliński Paweł klasa I TŻ – Tarta Pasqualina.
Poziom konkursu była bardzo wyrównany, różnice między wynikami za pierwsze miejsca, a kolejne były w wyrażone dziesiątych punkta.
Dzięki pomocy finansowej i rzeczowej sponsorów: Radzie Rodziców przy Zespole Szkół Nr 2 im. Ks. Warcisława IV w Szczecinku, Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej w Szczecinku oraz Centrum Kariery Zawodowej w Szczecinku wszyscy uczestnicy otrzymali upominki.
Wszystkim uczestnikom zmagań GRATULUJEMY!
Odwiedza nas 6 gości oraz 0 użytkowników.