Powrót na górę
30 października 2013 roku w Zespole Szkół Nr 2 odbyły się eliminacje do „IV Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej – Drób w jesiennej szacie”, który odbędzie się 14 listopada w Zespole Szkół Nr 6 w Szczecinie.
Do konkursu zgłosiło się pięcioro uczestników z trzech klas:
Zmagania zaczęły się od testy dotyczącego drobiu. Następnie w przeciągu 2,5 godziny uczestnicy konkursu musieli przygotować zakąskę zimną, zgodną z tematyką turnieju. Pod czujnym okiem jury, uczniowie przygotowali pierś z kaczki ze słodko-ostrą nutą; parzoną pierś z kurczaka z dipem czosnkowo – musztardowy i musem z pieczonej papryki; pierakczewnik w towarzystwie grzybów; roladkę z fileta drobiowego z musem dyniowym; pierś z kurczaka w winie na zimna na ogórkach konserwowych.
Po ocenie jury i podliczeniu punktów do dalszego etapu zakwalifikowało się dwoje uczniów:
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w Szczecinie.
Odwiedza nas 3 gości oraz 0 użytkowników.