Powrót na górę
W dniu 11.01.2013r w Stargardzie Szczecińskim odbył się wojewódzki etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w którym uczestniczyło 49 uczniów z województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego. Warunkiem udziału w tym etapie Olimpiady było zdobycie 80% punktów w etapie szkolnym. Tegoroczny konkurs składał się z kilku części: testu wyboru, łączenia poszczególnych elementów ze sobą oraz określeniu czy zdania są prawdziwe, czy fałszywe. Zadania oprócz wiedzy ogólnej z technologii gastronomicznej, zasad żywienia dotyczyły również tematu przewodniego, którym były: kuchnie regionalne, kuchnie świata, kuchnia japońska oraz wpływ religii żydowskiej oraz arabskiej na ich kuchnie.
Zespół Szkół Nr2 w Szczecinku reprezentowało dwoje uczniów: Beata Cyc oraz Szymon Byczkiewcz. Po 1,5 godzinnych zmaganiach Beata uzyskała 35 punktów, a Szymon 60. Dzięki takim wynikom Beata zajęła 41 miejsce, a Szymon 2.
Szczególnie cieszy wynik Szymona Byczkiewicza, którego od zwycięzcy dzielił tylko jeden punkt. Sukces tym większy, że Szymon zostawił w tyle wielu uczniów starszych od siebie reprezentujących „renomowane ogólniaki”. Jest to ogromny sukces, ponieważ nasi uczniowie są dopiero w drugiej klasie technikum i po półtora roku nauki byli w stanie zwierzyć się ze starszymi kolegami z dwóch województw. Opiekunem naszych olimpijczyków był Łukasz Szymański Życzymy dalszych sukcesów.
Zdjęcia: http://wiadomosci.rii.pl/index.php?H=7&HH=7864
Odwiedza nas 15 gości oraz 0 użytkowników.