Foto540-PME7G8H6Była Francja, Niemcy, Wielka Brytania, więc przyszedł czas na Holandię.Czworo uczniów naszej szkoły Kaja Kilijanek, Aleksandra Gnyp, Damian Leszak oraz Paweł Żurkowski wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych Katarzyną Popko oraz Łukaszem Szymański, odbyli 10 dniowe praktyki w hotelarsko-gastronomicznej szkole – Zoomvliet College w Bergen op Zoom.
Praktyki rozpoczęły się od zwiedzenia szkoły, restauracji szkolnych oraz pięknego miasta.

 


Foto360-8V3OXUI8Przedstawiciele Zespołu Szkół Nr 2 w Szczecinku, zostali zapoznani z zasadami panującymi w szkole oraz dwóch restauracjach, będących własnością szkoły. Uczniowie wraz z nauczycielami uczestniczyli w zajęciach praktycznych, które prowadzone są w restauracjach szkolnych. W jednej z restauracji „Brasserie" przygotowywane są posiłki na lunch, w drugiej - „Canise" - ekskluzywne potrawy.
W przeciągu 10 dni, uczniowie wraz z nauczycielami, nauczyli się nowych technik stosowanych w gastronomii, poznali smak potraw holenderskich, metod obsługi gości oraz rodzajów zastawy stołowej. Zajęcia odbywały się pod bacznym okiem nauczycieli holenderskich, którzy starali się pokazać jak najwięcej podczas tych 10 – dni.
Oprócz ciężkiej pracy w restauracjach, szczecinecczanie mieli możliwość zwiedzenia Rotterdamu, Antwerpen (Belgia) oraz odwiedzenie holenderskich obiektów hotelarskich i gastronomicznych.
Praktyki zakończyły się oficjalną kolacją w restauracji „Canise", na której zostały ustalone wstępne terminy przyjazdu uczniów i nauczycieli holenderskich do Zespołu Szkół Nr 2 w Szczecinku oraz potwierdzenie, że obu stroną takie wymiany są potrzebne.

Foto360-FI8TEE6X

Foto360-E8UB8AMY