Jak ciekawa i fascynująca może być kuchnia molekularna mogliśmy przekonać się podczas zajęć prowadzonych specjalnie dla naszych uczniów w Instytucie Żywności i Żywienia Człowieka Politechniki Koszalińskiej. Młodzież z klas II, III i IV TŻUG miała okazję zgłębić tajniki nowoczesnej kuchni opartej na połączeniu wiedzy z biotechnologii, chemii i żywienia. Własnoręcznie wykonaliśmy makaron z miodu, spaghetti z deserku Monte, kuleczki „kawioru" z mleka i soku Kubuś. Najsmaczniejsze jednak okazały się pianki zrobione z owoców kiwi i cytryny.
Dodatkowo mieliśmy okazję przyjrzeć się z bliska technice cięcia wykorzystującą wysokociśnieniowy strumień cieczy . Widzieliśmy jak za pomocą cienkiego strumienia wody można usunąć ogryzek z jabłka, pokroić marchewkę na karbowane kształty, a nawet wyciąć bardzo precyzyjne wzory np. różyczkę w serze żółtym.
Mamy nadzieję, że zdobyte umiejętności i podpatrzone przepisy na nietypowe dania uda nam się przenieść do naszych szkolnych pracowni.