BB3S7236Dnia 29.10.2014r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się I Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Literacka Kuchnia".
Uczniowie musieli , na podstawie książki (nie kucharskiej), znaleźć przepis, wygląd lub opis przygotowania potrawy i wykonać ją.

BB3S7391Trudnością jest fakt, że nie ma typowych przepisów w takich książkach. Uczniowie muszą wykazać się kreatywnością, pomysłowością i fantazją.

Nie mogło zabraknąć przedstawicieli Zespołu Szkół Nr 2 w Szczecinku. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II technik żywienia: Małgorzata Koń i Paweł Żurkowski, przygotowani przez Łukasz Szymańskiego – nauczyciela przedmiotów gastronomicznych.

 


Przez 120 minut przygotowali danie zasadnicze i deser, na podstawie, chyba każdemu znanej książki, „Akademia Pana Kleksa". Paweł i Gosia przygotowali „Pieczyste Pana Kleksa" oraz „Kompot Adasie Niezgódki inaczej".
Po konkursie uczniowie wraz z nauczycielem uczestniczyli w licznych warsztatach, przygotowanych przez organizatorów, m.in. carving, kuchnia włoska, warsztaty z baristą czy „zabawa" z czekoladą.
Uczniowie wrócili zadowoleni z nowym bagażem doświadczeń i nagród.

 

 

BB3S7260   BB3S7332