DSC07646W dniach 08.05.2014r oraz 21.05.2014r w Zespole Szkół Nr 2 im. Ks. Warcisława IV w Szczecinku obyły się warsztaty kulinarne „Gotuj Lokalnie", którego inicjatorem był Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, a jego operatorem Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL).
W warsztatach uczestniczyło 16 osób, ze wszystkich klas technikum, kształcących się w zawodach gastronomicznych: technik organizacji usług gastronomicznych, kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych
Projekt zakładał przeprowadzenie 10 godzin z podział na część teoretyczną oraz praktyczną, a także zgłoszenie najlepszych przepisów do III edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.


DSC07609Projekt rozpoczął się od zajęć teoretycznych, przeprowadzonych w dniu 08.05.2014r, podczas których Łukasz Szymański – nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, wprowadził młodzież w „świat" produktów regionalnych i tradycyjnych, jak również przybliżył lokalne produkty i ich producentów. W trakcie zajęć młodzież podzieliła się na grupy 2-osobowe. Ich głównym zadaniem było stworzenie receptur z użyciem jak największej ilości produktów regionalnych i tradycyjnych. Z upływem czasu powstały receptury na przystawki, dania zasadnicze oraz desery.
W dniu 21.05.2014r w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 2 im. Ks. Warcisława IV w Szczecinku, młodzież przystąpiło do części praktycznej projektu. Na początku zostali zapoznaniu z produktami tradycyjnymi, regionalnymi, lokalnymi oraz ekologicznymi, które zostały zakupione na warsztaty. Uczniowie od pierwszych minut ciężko pracowali, z minuty na minutę w pracowniach było czuć nowe zapachy, z pieca wyciągane były nowe potrawy, a na talerzach powstały dzieła sztuki. Po ponad 5 godzinnych zmaganiach kulinarnych na stoły trafiły potrawy z gęsi, kaczki, sałatki z kozim serem oraz desery o zaskakujących smakach. Każda z potraw zawierała co najmniej jeden produkt tradycyjny lub regionalny.DSC07583
Po zajęciach praktycznych, każda potrawa została sfotografowana i opisana, a zdjęcia potraw oraz receptury, z uwzględnieniem produktów regionalnych i tradycyjnych zostały zgłoszone do III edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Po zakończeniu warsztatów młodzież była bardzo zadowolona z zajęć. Większość z nich, nigdy nie uczestniczyła w takich projektach. Dzięki finansowemu wsparciu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej uczestnicy projektu mogli porównać produkty o wysokiej jakości z zakupywanymi codziennie. Część młodzieży nigdy nie widziała i nie próbowała niektórych produktów. Mogli spróbować oraz zastosować zioła i przyprawy świeże, znane im tylko w wersji suszonej. Zrozumieli, że potraw przygotowana z wysokiej jakości produktów, jest bezkonkurencyjna z potrawą przygotowaną z surowców o średniej lub niskiej jakości. Na podsumowaniu warsztatów młodzież, zgłosiła chęć do częstszego uczestnictwa w tego typu projektów.