Rozpoczęła się pierwsza edycja Konkursu na Najlepszych Kuchmistrzów Grodu Warcisława. Chęć uczestnictwa zgłosiło 32 uczniów z 3 gimnazjów:
- Gimnazjum Agaty Mróz-Olszewskiej w Bobolicach
- Gimnazjum Nr 1 im. Zjednoczonej Europy w Szczecinku
- Gimnazjum nr 2 w Szczecinku
Konkurs składa się z trzech etapów – przystawki, dania zasadniczego oraz deseru. W każdym z etapów rywalizują pięcioosobowe zespoły wykonujące samodzielnie poszczególne potrawy.
W dniu 30.04.2014r w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 2 w Szczecinku odbył się I etap – przystawka. Uczniowie w ciągu 2 godzin musieli przygotowywać potrawy używając 5 z 9 narzuconych przez organizatora surowców (pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, ser żółty, szynka (wędlina blokowa), pomarańcza, olej/oliwa, czosnek, jaja) oraz jednego niespodzianki, którym była sałata rukola.
Poniżej przedstawiamy wyniki pierwszego etapu.
Miejsce |
Gimnazjum |
Uczestnicy |
Nazwa potrawy |
I |
Gimnazjum Agaty Mróz-Olszewskiej w Bobolicach |
|
Roladki z piersi kurczaka z serem i szynką |
II |
Gimnazjum nr 2 w Szczecinku |
|
Rolada z kurczaka |
III |
Gimnazjum Nr 1 im. Zjednoczonej Europy w Szczecinku |
|
Sakiewki z piersi kurczka |
IV |
Gimnazjum Nr 1 im. Zjednoczonej Europy w Szczecinku |
|
Pieczarki faszerowane |
V |
Gimnazjum Nr 1 im. Zjednoczonej Europy w Szczecinku |
|
Szaszłyki |
VI |
Gimnazjum nr 2 w Szczecinku |
|
Talarki a`la medaliony |