Już po raz trzeci uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 po okiem Łukasza Szymańskiego – nauczyciela przedmiotów gastronomicznych, będą uczestniczyć w projekcie „Gotuj Lokalnie" dotyczącym polskich produktów lokalnych i regionalnych, zorganizowanym Europejski Fundusz Wspierania Wsi Polskiej.
W tym roku projekt rozpoczął się od szkolenia nauczycieli z całej Polski. Szkolenie przeprowadzali znani kucharze oraz dziennikarze kulinarni - Marcin Budynek

i Tomasz Jakubiak.  

                                 
Drugi dzień okazał się konkursem-zabawą dla nauczycieli, którzy mieli przygotować potrawy z polędwicy wieprzowej z produktami regionalnymi z Podlasia. Potrawy przygotowane przez nauczycieli oceniali znani kucharze: Robert Sowa; Joseph Seeletso oraz Jerzy Pasikowski. Całość prowadzili Marcin Budynek oraz Paweł Pochwała – dziennikarz telewizyjny, współautor programu „Kuchnia z Okrasą".
Po powrocie nauczyciele przeprowadzą warsztaty z uczniami, a następnie najlepsze potrawy zostaną zgłoszone do konkursu, w którym główną nagrodą są 5 – dniowe warsztaty w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.