785a24706ea247d7856c7b1fd446af29.jpg30 października 2013 roku w Zespole Szkół Nr 2 odbyły się eliminacje do „IV Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej – Drób w jesiennej szacie”, który odbędzie się 14 listopada w Zespole Szkół Nr 6 w Szczecinie.

Do konkursu zgłosiło się pięcioro uczestników z trzech klas:

  • II TH-TŻ – Daria Korzeniewska,
  • III TH-K - Szymon Byczkiewicz,
  • III TOUG – Dorota Pacho, Beata Cyc, Dorota Grill.

Zmagania zaczęły się od testy dotyczącego drobiu. Następnie w przeciągu 2,5 godziny uczestnicy konkursu musieli przygotować zakąskę zimną, zgodną z tematyką turnieju. Pod czujnym okiem jury, uczniowie przygotowali pierś z kaczki ze słodko-ostrą nutą; parzoną pierś z kurczaka z dipem czosnkowo – musztardowy i musem z pieczonej papryki; pierakczewnik w towarzystwie grzybów; roladkę z fileta drobiowego z musem dyniowym; pierś z kurczaka w winie na zimna na ogórkach konserwowych.

b7aae501d29e49eaa7d933d773f2b053.jpgPo ocenie jury i podliczeniu punktów do dalszego etapu zakwalifikowało się dwoje uczniów:

  • Szymon Byczkiewicz - klasa III TH-K,
  • Dorota Pacho – klasa III TOUG.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w Szczecinie.