Europejski Fundusz Wspierania Rolnictwa zorganizował 2 i 3 października w Pogorzelicy warsztaty kulinarne „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. W warsztatach uczestniczyło 10 zespołów składających się z 2 uczniów i nauczyciela z województwa zachodniopomorskiego, lubuskiego oraz wielkopolskiego. Warsztaty miały na celu przybliżenie uczniom stosowania surowców regionalnych oraz o znanej jakości, a także jaki wpływ ma dobrej jakości surowiec na gotową potrawę.
Pierwszego dnia, po części teoretycznej, uczestnicy musieli przygotować potrawy z produktów regionalnych na podstawie receptur Eugeniusza Mientkiewiczem – smakosza i znawcy produktów regionalnych oraz Andrzeja Szylara – szefa kuchni restauracji „Brasserie Belle Epoque” w Stargardzie Szczecińskim, którzy bacznie obserwowali poczynania uczestników.
Drugiego dnia uczestnicy przygotowywali własne potrawy, których recepturę opracowali wieczorem dnia poprzedniego. Zespół Szkół Nr 2 w Szczecinku reprezentowały uczennice z klasy II TOUG Paulina Ofimcow i Beata Cyc oraz nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Łukasz Szymański. Zespół ze Szczecinka przygotował „Zielone ptysie z pastą twarogowo – trociowo – kaparową w towarzystwie pesto z prażonego słonecznika i koperku”.
Po podsumowaniu warsztatów uczestnicy otrzymali certyfikaty oraz został ogłoszony Ogólnopolski Konkurs na najlepsze potrawy z produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, którego finał odbędzie się w Warszawie.